Motto:
Medicii nu greşesc, doar pacienţii ori înţeleg ceva greşit ori reacţionează greşit la un tratament corect!?
(Principiul de bază al medicinei moderne sau în curând)

Thursday, June 11, 2009

2) Alta intrebare medicala

Tuturor ne este cunoscuta expresia "arteroscleroza" si ce inseamna aceasta. Stim ca duce la infundarea de vase sangvine si ca in cadrul acestui proces anume zone ale arterelor, nu la fiecare om aceleasi, sunt mai tare afectate putand duce la obturarea locala totala a arterei!?
Daca artera obturata face parte din cele ce sunt responsabile pentru alimentarea inimii exista pericol ridicat de infarct, de exemplu.

Comparand, la modul macroscopic primitiv si tehnicist o artera cu o conducta de apa vom putea constata ca cu timpul si conducta de apa va fi obturata de diverse depuneri la fel, sau aproape la fel, ca si un vas sangvin!? De fapt obturarile ce sunt generate in vasele sangvine se datoreaza unor aglomerari/depuneri locale de elemente aflate in mod normal in sange si sunt favorizate/declansate de concentratii sporite ale unora dintre acestea (colesterol/grasimi rele). Aceasta este explicatia simplificata la extrem ce o da medicina clasica.
Daca intr-o teava/conducta de apa obturarea in timp are loc aproape in mod uniform pe toata lungimea conductei vasele sangvine au o cu totul alta comportare care se manifesta prin acea ca in artere exista(se formeaza) zone in care are loc o mai rapida si mai masiva depunere/obturare.
Se naste iar o intrebare. De ce "aici" si nu altundeva? Ce determina o mai rapida si mai accentuata obturare a unei ertere intr-un anume loc si de ce nu are loc o obturare ca in conducta de apa, uniforma pe toata lungimea conductei? Este oare posibil ca "ceva", un fel de "nucleu de condensare" sa determine ca in jurul sau sa aibe loc (sa fie amorsata) acea obturare suparatoare, mult mai accentuata decat cea generala din acelasi vas? In/din ce consta acest "nucleu de condensare"? Cine si in ce fel determina aparitia unui asemenea "nucleu de condensare" si in functie de ce criterii/conditii se determina locul in care acesta se manifesta pe traseul vasului afectat?

Este oare posibil ca raspunsul la acesta intrebari sa fie cheia spre rezolvarea multor necazuri?

No comments:

Post a Comment