Motto:
Medicii nu greşesc, doar pacienţii ori înţeleg ceva greşit ori reacţionează greşit la un tratament corect!?
(Principiul de bază al medicinei moderne sau în curând)

Saturday, June 27, 2009

5) Logica medicala, intrebari ingineresti

Ca un vesnic nemultumit ce ma aflu uite ca iar vin sa ma vait in legatura cu ceva. Treaba este aia ce de cand cu "surpriza" ce am avut, descoperirea faptului ca am leucemie mi s-a spus ca mare parte a tratamentului il voi face aflandu-ma intr-un salon ceva mai deosebit. Este vorba de acea ca in cadrul/din cauza tratamentlui de leucemie pacientul este asa de slabit si sistemul imunitar este atat de slab incat in afara unei protectii preventive cu antibiotice mai este necesar ca pacientul sa fie izolat, adica plasat intr-o incinta climatizata cu filtre speciale de praf si o ecluza la intrare. Nu este vorba de o incapere cu adevarat sterila dar de una cu concentratie redusa se microorganisme si spori. In aceasta incapere intreg personalul medical intra numai imbracat in halate sterile si cu masca respiratorie la gura. La fel eventualii vizitatori. Pacientul este in situatia ca pe intreg pacrursul tratamentului, pana la refacerea macar partiala a propriului sistem imunitar de a nu parasi aceasta incinta decat in cazuri speciale (investigatii si tratamente ce nu pot fi facute in salon) si numai cu masuri de protectie adecvate. Aparent o treaba foarte buna doar ca acuma vine treaba cu logica medicala si intrebarea inginereasca. Recent a fost adus in salon, fiind salon de doua paturi, un pacient care, uimire, NU este in regim de izolare si ca urmare are voie sa circule liber pe afara, adica in curte, la pravaliile din holul spitalului, adica pe unde pofteste si cand revine in salon nu trebuie, pacient fiind(?) sa ia masuri de protectie, doar intra asa cum este si face asta de 10-15 ori pe zi!? Ii este permis ca pe talpa pantofului sa aduca in salon si rahat de caine sau ce mai gaseste pe unde misuna!?

Ca inginer eu vad in asta o anulare a statutului de izolare al salonului ca daca "pacientul 2" are voie sa circule unde vrea si cu aceasta ocazie sa "adune" ce microorganisme poate si gaseste, poate chiar si un rahat de caine lipit de talpa pantofului si le mai si aduce "de voie" in salon unde are voie sa le imprastie de voie, cam de 10-15 ori pe zi, ce rost mai are ca restul sa faca circul cu hatat + masca?

Este aceasta un mod de a proceda corect din punct de vedere medical?

Astea sunt intrebarile inginerului. Chiar deplasate sau tendentioase?

Incet, incet, s-ar putea ca veti intelege de unde si de ce izvoreste parerea mea despre unii medici, dintre care indraznesc a spune ca si unul singur este prea mult.

No comments:

Post a Comment