Motto:
Medicii nu greşesc, doar pacienţii ori înţeleg ceva greşit ori reacţionează greşit la un tratament corect!?
(Principiul de bază al medicinei moderne sau în curând)

Saturday, June 27, 2009

6) The Organ Regeneration Control Mechanism

Avand, in ultimul timp, enorm de mult timp la dispozitie am putut sa imi ocup gandelu cu cele mei nastrusnice idei. Asa se face ca m-am intrebat daca nu cumva exista un mecanism central de control al regenerarii diverselor organe ale corpului omenesc.

Ca doar este stiut ca mereu si mereu, de la nastere pana la . . . toate sau aproape toate organele corpului omenesc se regenereaza pe masura in care parti vechi ale acestora mor si se cer inlocuite.

Varianta1
Mecanismul despre care eu presupun ca exista ar trebui sa faca simultan si pentru fiecare organ mai multe lucruri.
Inainte de toate trebuie sa recunoasca fiecare organ in parte cu toate particularitatile individuale ale acestuia. Acest mecanism trebuie sa exercite o supraveghere continua a fiecarui organ si sa sesizeze in timp real orice modificare a acestuia. In functie de modificafrea fiecarui organ in parte si de specificul fiecaruia “mecanismul” trebuie sa transmita organului supravegheat comenzi adecvate pentru a il mentine intr-o stare de echilibru functional specific prin inlocuirea la timp si in cantitatea necesara a celulelor moarte pe care organismul le elimina.
“Mecanismul” are grija sa se dezvolte numai celule functionale specifice fiecarui organ numai in organul respectiv.


Varianta2
O alta varianta ar fi ca un mechanism central sa supravegheze o serie de “submecanisme” subordonate care, fiecare ar urma sa aibe un rol de supraveghere bine definit si legat numai de un organ anume pentru care este “raspunzator” si care ar trebui sa functionaze asa cum am aratat inainte pentru Varianta1. Mecanismul ierarhic superior avand “doar” rol de control al corectei functionari a mecanismelor subordonate.

Se naste intrebarea daca un asemenea mecanism exista cu adevarat si atunci care este acela, cum poate fi recunoscut/identificat, cum functioneaza, poate fi influentat, ce il influenteaza si cum? Cum se poate recunoaste o stare normala a acestuia si cum o anomalie, cate si ce anomalii sunt posibile si ce le determina pe fiecare in parte?

Mergand mai departe cu speculatiile tehniciste ale unui laic ce ma aflu parca asi tinde sa cred ca un mare numar de imbolnaviri s-ar putea explica prin anomalii comportamentale ale acestui “mechanism”.

Daca “mecanismul”, sa-I zicem “mecanism de control al regenerarii organelor” (MCRO) sau mai pe inteles “Organ Regeneration Control Mechanism” (ORCM) da comenzi false cu urmarea ca determina generarea pe un organ a unui numar exagerat sau necontrolat de celule fara o functionalitate specifica se ajunge la o tumoare pe organul respectiv (stomac, intestine, plaman, ficat,. . . ), tumoare care in functie de gravitatea/felul anomaliei din MCRO determina caracterul malign sau benign al tumorii aparute.


Daca exista un MCRO unic responsabil pentru toate organele (varianta 1) acesta este de tratat.
Daca exista cate un MCRO specific fiecarui organ si unul central (varianta2) exista doua posibilitati, ca MCRO din varful piramidei sa dea unui MCRO subordonat comenzi false sau sa pemita/faciliteze/determine ca un MCRO subordonat sa dea comenzi false cu acelasi rezultat ca in “varianta1” si atunci acesta trebuie tratat.
Alta varianta posibila in acest caz este ca unul din MCRO subordonate este afectat si este samanta intregului rau atunci acesta va trebui tratat.
Indiferent de varianta valabila pentru un spectru extreme de larg de boli cred ca ar fi de deosebit interes sa se poata interveni curativ in acest sens si la un asemenea nivel care ar putea fi considerat ca fiind tratarea “imbolnavirii primare”, a MCRO!?

No comments:

Post a Comment