Motto:
Medicii nu greşesc, doar pacienţii ori înţeleg ceva greşit ori reacţionează greşit la un tratament corect!?
(Principiul de bază al medicinei moderne sau în curând)

Sunday, October 11, 2009

11) Noi aventuri "medicinale"

Iată că vin cu unele mici detalii de amănunt asupra mult lăudatului mod de lucru "nemţesc contemporan", nu neapărat exercitat de nemţi adevăraţi!?

Se pare că în EU se fac mari eforturi pentru a se aduce cât mai multe la acelaşi nivel doar că nu prin ridicarea chestiilor de jos ci prin coborârea celor de sus!?

Da, aşa se pare că este şi asta în tot mai mare măsură şi în mai multe priviinţe şi domenii!?
La ce mă refer exact? Păi aşa cum este de imaginat, fiecare se scarpină unde îl mâncă!? Aşa şi eu. Deci este lesne de imaginat că iar “mă leg de tagma medicilor”
a unora din ei, că a mă lega de toţi, în general, ar fi o mare greşeală şi o nedreptate.

Când am ieşit ultima dată din spital am primit o scrisoare de externare în două exemplare, unul pentru mine(ca norocul) şi unul pentru "medicul casei"!? De ce ca norocul veţi vedea mai departe.
În această srisoare de externare era rezumat tot ce şi cum şi cu ce scop s-a făcut in timpul spitalizării şi s-au dat o serie de indicaţii pentru medicul casei în grija căruia am fost transferat pentru urmărirea evoluţiei în continuare. Între altele s-a spus că pe 5 şi 12 Octombrie trebuie făcute analize de control şi că dacă anume poziţii din buletinul de analiză ajung să aibe valori sub unele explicit numite, ce este de făcut. Indicaţii cât se poate de exacte şi clare.

În nici într-un caz o asemenea scrisoare de externare NU este un act de complezanţă a spitalului faţă de medicul casei.

Luni pe 5 Oct. am fost de s-a recoltat o probă pentru analize. În timpul ce a urmat nimeni de la praxă nu mi-a spus nimica aşa că am presupus că totul este în regulă dar, doar aşa pentru
siguranţa şi arhiva mea personală, m-am dus marţi pe 6 Oct. după amiaza să solicit un exemplar de rezultate ale analizelor de luni 5 Oct. Când m-am uitat în ele am făcut tensiune 350 şi era să leşin!? Valorile limită numite în scrisoarea de externare erau, în sens rău, departe de cele din buletinul de analiză!? Cu toate astea personalul medical cu pretenţii de calificat şi competent de la praxa medicului casei/al familiei cum se mai spune nu a reacţionat, dar chiar de loc şi în nici un fel! Instantaneu am pus-o pe soţia mea de a mers să ceară o trimitere, astfel ca pe miercuri 7 Oct. să pot merge să îmi văd de sănătate la spital! Că dacă aşteptam să fiu contactat, aşa cum de fapt era de aşteptat din această cauză de către doctoriţa în a cărei grijă am fost transferat de medicii din spital prin scrisoarea de externare . . . mai aşteptam şi azi bine mersi.
La spital, miercuri pe 7 Oct. medicul de acolo când m-a întrebat de ce vin abia miercuri s-a crucit şi s-a cam luat cu mâinile de cap când i-am povestit cum merg treburile în câte o praxă a câte unui medic de casă (al familiei)!? Norocul doctoriţei a fost că Miercurea după amiaza praxa este inchisă, că medicul din spital nu a reuşit să prinda, după ce s-a ingrijit de tratarea pacienţilor curenţi, la telefon praxa, că asta a intenţionat de fapt!

La spital, cu toate că nu am fost planificat şi nici termen nu am avut am fost luat la rând imediat şi mi s-a aplicat tratamentul la care ar fi trebuit ca doctoriţa, medic al casei să mă trimeată fără ca eu să trebuiască să solicit asta şi să o facă încă de luni!

Mă întreb şi o să o întreb şi pe doctoriţă dacă este în regulă ca asemanea aprecieri să fie lasate pe seama pacientului. Este de aşteptat ca pacientul să cunoască semnificaţia şi importanţa a ce scrie în scrisoarea de externare adresată de fapt medicului casei, să ştie să citească un buletin de analize şi să îi compare conţinutul cu indicaţiile şi să ia decizii în acest sens?

Aşa cum am spus, Miercuri am ajuns la tratamentul adecvat stării în care m-a adus ultima chemoterapie la care se pare că am reacţionat cam puternic. Nu voi insista asupra tratamentului aplicat că nu este interesant. După tratament, înainte de plecarea acasă am mai primit o nouă scrisoare către medicul casei. În aceasta s-a specificat că se va completa medicaţia curentă cu trei poziţii dintre care una era o injecţie ce am primit deja la clinică. În legătură cu aceasta medicul de la clinică mi-a spus că s-ar putea ca medicul casei să nu vrea să îmi dea reţeta deoarece costă cam mult (100 Euro fiola)!? Am mai primit recomandarea de a face de acuma de două ori saptămânal un control al tabloului sangvin. Tot în această srisoare se recomanda în scris medicului casei să consulte scrisoarea de externare primită anterior pentru a vedea indicaţiile de acolo referitoare la modul de interpretare al rezultatelor analizelor chiar dacă aceste indicaţii erau repetate şi în această nouă scrisoare. Mie mi s-a recomandat ca joi pe 8 Octombrie să mai fac un set de analize.
Ca urmare joi pe 08 Oct. la 08:00 am fost la praxă şi am lăsat să se recolteze sânge. Înainte de plecare am întrebat când pot primi rezultatele.
Mi s-a spus că în aceiaşi zi pe la 17:00 e numai bine. Iar am fost prezent la ora numită doar că . . . rezultatele încă nu au ajuns la praxă!?
Am zis că vin mâine, adică în dimineaţa zilei de vineri 09 Oct. 2009. Aşa am făcut şi deoarece intenţionam să plecăm de acasă, am zis că în drum spre garaj merg să iau rezultatele şi apoi îmi văd de drum în continuare. Am mers la praxă aşa pe la ora 09:00 să iau analizele doar că . . . încă nu ajunseseră din motive de probleme de comunicare !?
S-au pus să dea telefoane timp în care au început să apară tot soiul de indivizi dubioşi cu cine ştie ce afecţiuni şi cum eu mă aflu cu sistemul imunitar "în pioneze" am zis că dau o fugă până undeva şi mă întorc mai târziu. Am facut asta deoarece este mai bine sa evit grupuri de oameni şi mai ales de bolnavi eventual contagioşi. Pe drum am ajuns, impreună cu soţia, la concluzia că este mai bine să solicit o trimitere la hematolog din doua motive.

1- acolo la cel mult jumate de oră de la recoltare am rezultatele şi pot, în caz de nevoie, vorbi cu medicul hematolog sau/şi să mă duc în timp util şi în aceiaşi zi la clinica de zi a spitalului pentru a interveni in mod adecvat/calificat. Nu de luni pe miercuri.

2- În acest cabinet de hematologie este mult mai puţin probabil să stau în aceiaşi sală de aşteptare cu oameni care să aibe te miri ce boli infecţioase decât la medicul casei, deci pericolul de a mă infecta cu ceva este mult mai mic.

Revenit la medicul casei am primit relativ repede un buletin de analiză doar că . . . parţial şi incomplet (!?) dar care, ca norocul, cuprindea valorile ce mă interesau pe mine.

Acum a pleznit ceva în mine, n-am mai putut să mai tac şi le-am spus că aşa NU merge, că dacă ar fi să fi aşteptat rezultatele până vin (le primesc) fără să intervin eu în acest sens le primeam, poate luni când de fapt trebuie să fac urmatorul set de analize ori asta aşa NU MERGE! Au început să bâlbâie . . .
Nu merge, nu merge, dar spuneţi că nu merge şi merg şi le fac altundeva, la hematolog, nu e nici o problemă, aşa că am cerut trimitere la hematolog. Au scos-o la imprimantă şi mi-au spus că atunci când doctoriţa va ieşi din consultaţia curentă o va semna. Aşa a şi făcut doar că a greşit aruncându-mi o privire intrebătoare în sensul că de ce. . . i-am spus să nu se uite aşa la mine că treburile aici, aşa NU sunt în regulă. A vrut să stie ce nu e în regulă!? Păi NU este în regulă că la recoltarea pentru analize făcută luni la prima oră am primit doar marţi după amiaza, la solicitarea mea rezultatele pe care am avut voie să le interpretez eu şi să solicit eu internarea pe care de fapt trebuia să o declanşeze ea deja de luni ca urmare a valorilor analizelor pe care de fapt le-a ignorat total. A inceput acuma asta, doctoriţa, să mă întrebe pe mine că de unde sa stie ea . . .
Acum am explodat! Păi Doamnă, EU de unde am ştiut că valorile sunt de aşa manieră de trebuie să mă prezint la clinica când de fapt ar trebuit să fi fost trimis de către Dumneavoastră? Poate de acolo de unde dumneavoastră nu stiţi, că doar scrisoarea de externare nu este o scrisoare de complezanţă din partea spitalului în care am fost internat şi tratat ci un act de predare a unui pacient în grija altui medic, act în care se dau cât se poate de clar toate indicaţiile necesare şi se face asta de aşa manieră încât şi un laic o pricepe.
Scrie totul în scisoarea ce v-am dat după externare la fel cum scrie în scrisoarea ce v-am dat ieri şi în care mai sunteţi sfătuită/atenţionată să consultaţi scrisoarea de externare referitor la când ce şi cu ce scop trebuie făcut şi NU este treaba mea, a pacientului să cunosc aceste treburi la fel cum nu este de aşteptat ca eu, pacientul, să iau hotărâri în acest sens mai ales că nu toţi pacienţii ştiu să citească un buletin de analiză şi nu cunosc semnificaţia şi importanţa valorilor conţinute de acesta.

I-am fâlfâit buletinul de analiză sub nas şi am întrebat-o dacă ea fapt şie ce este şi ce însemnă diagnosicul meu, dacă în acest context şi în general ştie ce înseamnă cifrele de pe această hârtie care se numeşte buletin de analiză, ce semnificaţie au aceste cifre şi ce urmări poate avea nereacţionarea în timp util.

S-a făcut roşie ca (d)racul şi mi-a reproşat că sunt nedrept!? Ups! Că doar ea de câte ori eu am cerut ceva ea mi-a dat ce am solicitat!? Păi chiar asta e, nici o dată NU am primit cele necesare din iniţiativa ei, a trebuit să citesc EU rezultate, să apreciez EU starea, să decid EU ce este de făcut şi să solicit cele trebuincioase în loc ca toate astea sa le facă ea!? Ori exact asta NU este în regulă!? Tot eu sunt nedrept şi poate mi se reproşează că mi-am pierdut calmul/cumpătul şi am fost ceva mai energic în exprimare!?
Toate astea în anticamera praxei în faţa restului de pacienţi. Păi dacă nu m-a invitat să discutăm în cabinet, între patru ochi!?

Am trantit uşa şi am plecat ca nesimţitu.

Dar, după cum aveam să aflu ceva mai târziu, culmea zilei abia a urmat şi a fost pe la prânz când a sunat telefonul. A fost medicul de la spital care a sunat să se intereseze dacă am primit reţeta pentru acele injecţii!? Este în ţinuta celor doi medici o mică diferenţă? Se poate remarca aşa ceva? Iată de ce am spus ceva mai devreme şi continui să o fac, că nu mă refer la toţi medicii, ci numai la unii.
Nu mai spun că această convorbire a venit doar să confirme părerea mea despre doctoriţa de la praxă şi asupra justeţei celor ce i-am spus!?

Şi aşa la mai la urmă, ca venitură ce mă aflu aici în Germania îmi permit să fac observaţia puţin fericită, măgulitoare si îmbucurătoare pentru tagma căreia îi aparţin că numita doctoriţa este tot venitură doar că din URSS.
Şi când mă gândesc că unii îmi reproşează în acest context ţinută de fondator de sectă alţi că sunt vehement. . .


Dumneavoastră cum aţi fi reacţionat într-o asemenea situaţie?

4 comments:

  1. ce sa zic Marius..am citit cu atentie tot ce ai scris..stiu si eu doctorite si doctori din fostul URSS..unul e chiar ortopedul meu..modern si foarte priceput..de mare incredere..dar am auzit si de o doctorita de casa care pare a fi fost trasa la sapirograf cu cea despre care vorbesti..intimideaza pacientele mai in virsta,face nazuri la retete...si are nasul undeva unde oamenii normali nu pot ajunge...
    cred ca tu o vei schimba ,nu?

    ReplyDelete
  2. Peste tot exita cam toate soiurile dar nu trebuie sa am chiar "eu" bafta de asa ceva"?

    ReplyDelete
  3. nu numai tu..intre timp a fost internata linga köln mama unei prietene..fiica doctorita,nepotii la fel..in fiecare zi la spital la ea....ce crezi? nu i s-au dat medicamentele curente ..diureticul...consecinte de banuit...cind nepotul a facut-o atenta pe doctorita aceasta a spus..daca credeti dv...atunci il dam...ce zici?

    ReplyDelete